tiistai 21. tammikuuta 2014

Itse tehty mysli

Mysli on yksi minun aamiaissuosikkejani. Ongelmana kaupasta ostetuissa mysleissä on monesti se, että ovat minun makuun liian sokerisia ja monesti kuivia. Tai sitten seassa on jotain sellaista, mistä en pidä yhtään. Olen jo aika pitkään tehnyt itse myslin, ja tällöinpä siitä saa juuri sellaista kuin haluaa. Varsin helppoakin tuo myslin tekeminen on ja vaihtelua saa kätevästi aikaan vaihtamalla/lisäämällä ainesosia. Mielestäni parasta tässä myslissä on paahdetun hunajan maku. Perusrunko myslille on seuraava:

3 dl kaurahiutaleita
3 dl ruishiutaleita
1 dl kauralesettä
1 dl ruislesettä
1 dl kurpitsan siemeniä
1 dl auringonkukan siemeniä
1 dl hunajaa

Hiutaleet ja siemenet sekaisin kulhossa ja sitten lopuksi hunaja. Vaatii jonkin verran pyörittelyä, että saa hunajan mahdollisimman hyvin levitettyä tasaisesti joka puolelle. Levitetään leivinpaperille uunipellille ja paahdetaan uunissa 200 asteessa noin 15 min. Pari kertaa kannattaa käännellä paahtamisen aikana, niin paahtuu tasaisesti. Tässä kuvat ennen ja jälkeen paahtamisen:



Kuten huomaa näin huonostakin kuvanlaadusta, että tuo väri muuttuu kauniiksi paahtaessa, ja sitä kannattaakin tarkkailla kun tätä tekee. Paahtamisen kanssa kannattaa olla tarkkana ja seurailla koko ajan, helposti voi nimittäin kärähtää (kokemusta on).

Sitten kun mysli on jäähtynyt, lisäilen yleensä aina rusinoita sekaan ja toisinaan myös muita kuivattuja hedelmiä. Esim. pakastekuivattu mansikka on oikein herkullista mysliin. Noita muitakin aineksia voi hyvinkin varioida, esim. käyttää eri siemeniä tai niiden tilalla pähkinöitä, olen myös käyttänyt leseiden sijalta vehnä- ja ruisrouhetta ja ruishiutaleiden sijaan laitan 4-viljan hiutaleita, jos niitä on kaapissa. Eli luovuutta vaan kehiin, minusta tärkeintä on tosiaan tuo hunaja ja uunissa paahtaminen.

tiistai 14. tammikuuta 2014

Savulohipiirakka

Muistaakseni nimellä Välimeren tonnikalapiirakka olen löytänyt tämän ohjeen googlettamalla ja pienin muunnoksin tätä sitten tehnyt jo pitkän aikaa tonnikalaversiona. Nyt kuitenkin halusin kokeilla miten toimii savulohitäytteellä, ja näin saaden aikaan taas hitusen ekologisemman ruoan; tonnikalahan kun ei siinä mielessä paras vaihtoehto ole. Ja tämä savulohi mitä nyt käytin, on täällä lähiseudulla valmistettua ja kasvatettua lohta, joka ei ole kasvanut antibioottiliemessä tms. Ostin kalaa Vesalan luomu- ja lähiruokakaupasta, mistä nyt tulee ostettua aika paljon muitakin tuotteita toki.

Olen ajat sitten tykästynyt tuohon reseptiin siksi, että tuo pohja on äärimmäisen helppo ja nopea tehdä, ja jauhoja vaihtamalla siitä saa aina vähän eri makuista. Yleensä nakkaan vähän kaikenlaisia jauhoja sekaan, olen käyttänyt kauraa, sämpyläjauhoja ja ruisjauhojakin. Nyt laitoin täysjyvävehnäjauhoja ja grahamia, kun niitä oli sopivasti pusseissa sen verran jäljellä. Pääasia, että tuo jauhojen kokonaismäärä on suurin piirtein vakio. Olen myös tällä samalla pohjalla tehnyt kinkkupiirakkaa.


Pohja:

3,5 dl jauhoja
1 dl juoksevaa beceliä
1 tl leivinjauhetta
½ tl ruususuolaa
0,75 dl vettä

Sekoita (lusikka riittää) jauhot, leivinjauhe ja becel, lisää sen jälkeen vesi. Taputtele piirakkavuokaan, myös reunoille (vuokaa ei tarvitse voidella, taikina ei tartu kiinni, ei myöskään käsiin).

Täyte:

2-4 valkosipulinkynttä (tai puolikas yksikyntinen, kuten minulla tässä)
1 iso / 2 vähän pienempää sipulia
ehkä n. 300g lämminsavulohta (tonnikalaa menee 1 purkki, arvioin silmämääräisesti vastaavan määrän lohta)
mustapippuria
pari tomaattia
2,5 dl kauramaitoa (tai tavallista maitoa tms.)
2 kpl kananmunia
pari rkl tomaattipyrettä (silmämääräinen arvio taas)
loraus kasvisliemifondia
juustoraastetta

Kuullota melko pieneksi pilkotut sipulit ja valkosipulit hyvin pannulla, lisää pilkottu kala, mausta mustapippurilla (tai tietysti millä itse kukin haluaa, tähän mielestäni riitti pelkkä pippuri) ja levitä seos piirakkapohjalle. Siivuta tomaatti ohueksi ja lado täytteen päälle. Sekoita maito, kananmunat, tomaattipyre ja fondi, kaada täytteen päälle. Ripottele päälle juustoraastetta oman mielen mukaan. Paista 200 asteessa noin 35-40 min. Vähän aikaa jäähdyttelyä ja eikun syömään!


lauantai 11. tammikuuta 2014

Terveellisemmät vohvelit

Tuli jostain syystä tässä yhtenä päivänä mieleen vohvelit ja päätin sitten tutkia jonkin vähän perinteistä terveellisemmän reseptin mahdollisuuksia. Testasin ensin kaurapohjaisia ja enemmän ja vähemmän soveltelin itsekseni reseptiä. Lopputulos ei ollut pahan makuinen, mutta koostumus oli kyllä kuivakka, varsinkin kun meillä ei edes ollut mitään hilloa laittaa vohveleiden päälle. Eilen testasin sitten rahkapohjaista reseptiä, ja näistä taisi tulla "keeper", eli olivat hyviä ja koostumuskin oli vallan mainio. Originellia reseptiä en enää muista mistä sen löysin, kun kirjasin vaan kokeiluni suoraan itselle ylös.

Rahkavohvelit (n. 8 kpl)

2 kananmunaa
1 prk rahkaa (Pirkka mieto rasvaton)
4 dl maitoa (tai kauramaitoa tai vaikkapa vettä)
1,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl ruususuolaa (tai tietysti ihan tavallinenkin käy)
reilu 1 tl sokeria

vajaa 0,5 dl öljyä

Riko munat, lisää rahka ja maito ja sekoita. Lisää kuivat aineet ja annan turvota vartin verran, lisää vasta sitten öljy ja paistele menemään.

Taikinasta tuli melko jankkia, ja kauhalla sen aina vohvelipannulle kippasin. Oikein tuhteja ja makoisia näistä tuli, kivasti ruis maistuu. Kovin montaa ei kerta kaikkiaan jaksa syödä, vaikka hyviä olivatkin. :)

lauantai 4. tammikuuta 2014

Pulled pork

Nyt pääsi joulunalus- ja joululomakiireet yllättämään, ja jäi sitten bloginkin päivittäminen tekemättä. Ruokaa sentään on tullut tehtyä montakin kertaa tällä välin. Urheilut ovat olleet vähän niin ja näin, kun flunssia on tähän noin pariin kuukauteen mahtunut useampi satsi. Aina noin viikon verran on välissä saanut treenattua ja sitten taas on iskenyt lievä flunssa, parhaillaan yritän selvitä tästä kolmannesta. Nyt täytyy vaan malttaa lepäillä ja toivoa, että sairastelut tältä talvelta olisivat tässä.

Haluaisin kertoa sellaisesta asiasta kuin Crockpot-haudutuspata. Joulupukki jo vähän ennakkoon joulukuun alussa meille sellaisen lahjoitti ja ollaan muutaman kerran sitä tässä kokeiltu. Ihan ehdoton suosikki tuosta meille tuli, varsin kätevä erityisesti lihan hitaaseen kypsentämiseen. Ollaan tähän asti tuolla kokeiltu valmistaa nyhtöpossua, jauhelihabolognesea ja kalakeittoa. Ideahan tuossa on tosiaan pitkään hauduttaminen, ja mehevyys säilyy silti hyvin ruoassa kun se on padassa kannen alla. Ja sinällään huoleton, kun sen voi huoletta jättää esim. työpäivän ajaksi porisemaan, ei tarvitse pelätä ylikiehumista tms. Nyhtöpossu eli pulled pork on aivan mahtava liharuoka, jonka nimi taitaa tulla siitä, että liha kypsennetään niin hyvin, että lihan voi haarukoilla riipiä palasiksi. Tältä se riivitty possu sitten näyttää:

Ja toisessa kuvassa sitä on sitten paahdetun ruispaahdon välissä kebab-kastikkeella höystettynä, kyljessä porkkana-punakaalisalaattia. Ja oli hyvää! Tuosta pulled porkista löytyy googlettamalla vaikka kuinka paljon ohjeita, ja netin ohjeita vähän yhdistelemällä mekin omamme sitten tehtiin. Näin se tehtiin:

Noin 2kg possun kassleria, johon hierottiin pintaan mausteseosta (koko mausteseos ei mene tuohon pintaan):

1 rkl valkosipulijauhetta
1 rkl sipulijauhetta
1 rkl chilijauhetta
1 rkl cayennepippuria
1 rkl Ruususuolaa
1 rkl paprikaa
1 rkl jauhettua mustapippuria
reilu 1 dl intiaanisokeria.

Sitten pilkoimme muutaman sipulin ja valkosipulin kynnen haudutuspadan pohjalle, minkä päälle tuo maustettu kassler ja jokunen desi vettä ja pieni loraus vasikanfondia. Sen jälkeen annettiin olla miedolla lämpöasetuksella yön yli padassa. Lihaköntti sitten foliokääreeseen hetkeksi hautumaan, millä välin siivilöitiin liemi talteen ja sipulit sitten vuokaan, johon nakattiin liha ja riivittiin sekä laitettiin vähän talteen otettua lientä kosteuttamaan. Ripoteltiin tuota jäljelle jäänyttä mausteseosta sitten siihen vielä makua antamaan. Näinkin yksinkertainen sapuska se oli, ja saatiin syödä kahteen pekkaan monta päivää. :) Toisella kerralla kun tätä tehtiin, niin kaverini teki oikein maittavan kastikkeen liemestä, lisäämällä siihen kermaa ja vehnäjauhoja suurusteeksi.