Muistaakseni nimellä Välimeren tonnikalapiirakka olen löytänyt tämän ohjeen googlettamalla ja pienin muunnoksin tätä sitten tehnyt jo pitkän aikaa tonnikalaversiona. Nyt kuitenkin halusin kokeilla miten toimii savulohitäytteellä, ja näin saaden aikaan taas hitusen ekologisemman ruoan; tonnikalahan kun ei siinä mielessä paras vaihtoehto ole. Ja tämä savulohi mitä nyt käytin, on täällä lähiseudulla valmistettua ja kasvatettua lohta, joka ei ole kasvanut antibioottiliemessä tms. Ostin kalaa Vesalan luomu- ja lähiruokakaupasta, mistä nyt tulee ostettua aika paljon muitakin tuotteita toki.
Olen ajat sitten tykästynyt tuohon reseptiin siksi, että tuo pohja on äärimmäisen helppo ja nopea tehdä, ja jauhoja vaihtamalla siitä saa aina vähän eri makuista. Yleensä nakkaan vähän kaikenlaisia jauhoja sekaan, olen käyttänyt kauraa, sämpyläjauhoja ja ruisjauhojakin. Nyt laitoin täysjyvävehnäjauhoja ja grahamia, kun niitä oli sopivasti pusseissa sen verran jäljellä. Pääasia, että tuo jauhojen kokonaismäärä on suurin piirtein vakio. Olen myös tällä samalla pohjalla tehnyt kinkkupiirakkaa.
Pohja:
3,5 dl jauhoja
1 dl juoksevaa beceliä
1 tl leivinjauhetta
½ tl ruususuolaa
0,75 dl vettä
Sekoita (lusikka riittää) jauhot, leivinjauhe ja becel, lisää sen jälkeen vesi. Taputtele piirakkavuokaan, myös reunoille (vuokaa ei tarvitse voidella, taikina ei tartu kiinni, ei myöskään käsiin).
Täyte:
2-4 valkosipulinkynttä (tai puolikas yksikyntinen, kuten minulla tässä)
1 iso / 2 vähän pienempää sipulia
ehkä n. 300g lämminsavulohta (tonnikalaa menee 1 purkki, arvioin silmämääräisesti vastaavan määrän lohta)
mustapippuria
pari tomaattia
2,5 dl kauramaitoa (tai tavallista maitoa tms.)
2 kpl kananmunia
pari rkl tomaattipyrettä (silmämääräinen arvio taas)
loraus kasvisliemifondia
juustoraastetta
Kuullota melko pieneksi pilkotut sipulit ja valkosipulit hyvin pannulla, lisää pilkottu kala, mausta mustapippurilla (tai tietysti millä itse kukin haluaa, tähän mielestäni riitti pelkkä pippuri) ja levitä seos piirakkapohjalle. Siivuta tomaatti ohueksi ja lado täytteen päälle. Sekoita maito, kananmunat, tomaattipyre ja fondi, kaada täytteen päälle. Ripottele päälle juustoraastetta oman mielen mukaan. Paista 200 asteessa noin 35-40 min. Vähän aikaa jäähdyttelyä ja eikun syömään!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti