tiistai 21. tammikuuta 2014

Itse tehty mysli

Mysli on yksi minun aamiaissuosikkejani. Ongelmana kaupasta ostetuissa mysleissä on monesti se, että ovat minun makuun liian sokerisia ja monesti kuivia. Tai sitten seassa on jotain sellaista, mistä en pidä yhtään. Olen jo aika pitkään tehnyt itse myslin, ja tällöinpä siitä saa juuri sellaista kuin haluaa. Varsin helppoakin tuo myslin tekeminen on ja vaihtelua saa kätevästi aikaan vaihtamalla/lisäämällä ainesosia. Mielestäni parasta tässä myslissä on paahdetun hunajan maku. Perusrunko myslille on seuraava:

3 dl kaurahiutaleita
3 dl ruishiutaleita
1 dl kauralesettä
1 dl ruislesettä
1 dl kurpitsan siemeniä
1 dl auringonkukan siemeniä
1 dl hunajaa

Hiutaleet ja siemenet sekaisin kulhossa ja sitten lopuksi hunaja. Vaatii jonkin verran pyörittelyä, että saa hunajan mahdollisimman hyvin levitettyä tasaisesti joka puolelle. Levitetään leivinpaperille uunipellille ja paahdetaan uunissa 200 asteessa noin 15 min. Pari kertaa kannattaa käännellä paahtamisen aikana, niin paahtuu tasaisesti. Tässä kuvat ennen ja jälkeen paahtamisen:



Kuten huomaa näin huonostakin kuvanlaadusta, että tuo väri muuttuu kauniiksi paahtaessa, ja sitä kannattaakin tarkkailla kun tätä tekee. Paahtamisen kanssa kannattaa olla tarkkana ja seurailla koko ajan, helposti voi nimittäin kärähtää (kokemusta on).

Sitten kun mysli on jäähtynyt, lisäilen yleensä aina rusinoita sekaan ja toisinaan myös muita kuivattuja hedelmiä. Esim. pakastekuivattu mansikka on oikein herkullista mysliin. Noita muitakin aineksia voi hyvinkin varioida, esim. käyttää eri siemeniä tai niiden tilalla pähkinöitä, olen myös käyttänyt leseiden sijalta vehnä- ja ruisrouhetta ja ruishiutaleiden sijaan laitan 4-viljan hiutaleita, jos niitä on kaapissa. Eli luovuutta vaan kehiin, minusta tärkeintä on tosiaan tuo hunaja ja uunissa paahtaminen.

1 kommentti: