sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Viljattomat kookos-karpalomuffinssit

Tai sitten mitkä tahansa muffinssit, nimittäin tulee aina välillä vaihdeltua noita makuaineita kaapin sisällön mukaan. Mutta tässäpä oikein yleisön pyynnöstä pitkästä aikaa resepti viljattomiin äärimmäisen helppoihin muffinsseihin. Olen ohjeen kehitellyt itse, eli en pysty linkittämään mihinkään tällä kertaa.
12 pientä muffinsia

Sekoita keskenään:
100 g voisulaa
1 dl intiaanisokeria
4-5 rkl /n. puoli purkkia maitorahkaa
2 kananmunaa

Sekoita keskenään:
2 dl mantelijauhoja
1 dl kookospähkinäjauhoja
½ dl auringonkukan siemeniä
1 tl leivinjauhetta
1 tl psylliumia

Yhdistä nämä kaksi kipollista keskenään.



Lisää sitten vaikkapa:
6 kpl aurinkokuivattuja viikunoita pilkottuna
tai
6 kpl aurinkokuivattuja taateleita pilkottuna
ja/tai
oman maun mukaan kuivattuja karpaloita.




Sitten vaan vuokiin, paista 200 asteessa noin 15 min, kunnes näyttävät hyviltä.

Olen tehnyt näitä myös vaihdellen "jauhoja", toisinaan olen käyttänyt hasselpähkinäjauhoja ja määrät vaihdelleet, kunhan aina on sen 3 dl yhteensä. Tuo 1 dl kookosta tekee tähän sellaisen mukavan vienon kookoksen maun, mistä itse pidän. Joskus olen jättänyt karpalot pois kokonaan jos niitä ei ole ollut, varmaan voi kokeilla myös pakastetuilla marjoilla tms.

Sokeriksi olen laittanut toisinaan myös kookossokeria, sekin toimii vallan hyvin. Maitorahkana käytän itse sitä pinkkiä täyteläistä rahkaa, kun sitä yleensä syödään muutenkin. Eli tätä reseptiä käytän pohjana ja vaihtelen ainesosia kaappien sisällön pohjalta, mitä milloinkin löytyy.

torstai 22. toukokuuta 2014

Ihanat raakaruoat ravintolapäivältä

Olin ravintolapäivänä 17.5. Helsingissä ja kävin siellä aamiaisella "Raaka Aamu" -nimisessä pop-up-ravintolassa, missä tarjottavat olivat raakaruokaa. Maistoin siellä mustikka-avokadojogurttia, joka oli aivan älyttömän herkullista ja sitä on pitänyt nyt tehdä sitten itsekin kotona. Samoin olen tehnyt siellä tarjottua Lemon Pie raakapuuroa joka myös vie kielen mennessään. Tuoltapa linkkien takaa löytyy reseptit joten en ala niitä tähän kopioimaan. Siellä on myös "vähän" paremmat tuotekuvat kuin mitä nämä minun ottamani... ;)



Mustikka-avokadohässäkkä maistuu mustikalta ja vähän sitruunaiselta ja raikkaalta, avokado ei oikeastaan maistu mutta tekee koostumuksesta ihanan kermaisaa. Sitruunatuorepuuro maistuu aavistuksen aprikoosilta, mutta hyvinkin vahvasti sitruunalta, sekin todella herkullisen makuista. Meillä näitä on nyt syöty aamulla ja illalla ja välipalana ja jälkiruokana. En ole sen kummemmin perehtynyt raakaruokailuun, mutta ilmeisesti ideana on se, että ravintoaineet ovat tallessa kun aineksia ei kuumenneta missään vaiheessa. Kovastihan noissa kaikkea terveellistä onkin ja äärimmäisen helppoja molemmat tehdä; osaa tuotteista pitää vaan liottaa etukäteen, mutta sitten vaan kaikki sekaisin. Käytimme ensin blenderiä, mutta se otti nokkiinsa ja kärähti joten sauvasekoitin on todettu varsin toimivaksi. Itse asiassa helpompi sillä oli tehdä, meidän blenderi ei tainut olla sieltä tehokkaimmasta päästä... ;)

sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Sokerittomat proteiinisuklaaleivokset

Fastilta on tullut erityisesti leivontaan tarkoitettu proteiinijauhe, jota piti tietysti minunkin kokeilla. Vaikken suklaaleivosten ystävä erityisesti olekaan, niin tämä kokeilemani brownies-resepti oli kyllä toimiva. Oli oikeasti kunnolla suklaista, eikä pelkästään kaakaojauheen makuista. :) Muokkailin tämän blogin ohjetta hieman vähentäen kaurahiutaleiden määrää ja laittamalla tilalle pähkinärouhetta ja kookoshiutaleita ja lehmänmaidon sijaan laitoin mantelimaitoa. Pelkkää kaurahiutaletta käyttämällä tuli kuivempaa, mutta noilla lisäyksillä sai vähän mutakakkumaisempaa koostumusta ja ainakin kookos hivenen myös maistui. Makeus tulee banaanista ja taateleista, ja suklaan maku proteiinijauheesta ja raakakaakaojauheesta.

Suurin piirtein tältä näyttää:
Ja tässä resepti:

2dl Fastin cook-bake-cake-proteiinijauhetta (suklaa)
3 dl kaurahiutaleita
n. 1/2 dl hasselpähkinärouhetta
n. 1/2 dl kookoshiutaleita
6 rkl raakakaakaojauhetta 
2 tl leivinjauhetta
16 kpl aurinkokuivattua taatelia 
2 banaania
n. 2,5 dl mantelimaitoa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Soseuta taatelit ja banaanit esim. sauvasekoittimella ja lisää kuiviin aineisiin. Lisää vielä maito ja sekoita hyvin. Vuoraa vuoka (minulla Kokki-uunivuoka) leivinpaperilla (ei tarvitse voidella) ja kaada taikina päälle, paista 175 asteessa n. 15 minuuttia. Ja sitten sopiviksi palasiksi ja eikun nauttimaan. 

keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Chiavanukasta

Chiasiemenet on jo jonkin aikaa ollut meillä aina silloin tällöin ruoissa matkassa, mutta nyt vasta keksin tehdä tuota vanukasta. En ala tässä kertomaan sen kummemmin chiasiemenistä, kun googlettamallahan itse kukin löytää sen saman tiedon ilman minun referointia (joka menisi kuitenkin väärin...). Superterveellistähän tuo on, ja siksi miekin sitä syön, maun puolesta en, koska ei se itsessään maistu yhtään miltään. Tein tällaista:



Ja kuten kuvasta näkyy, herkuttelin marjojen kera. Kyllä, myönnettäköön, että muistuttaa hieman sammakonkutua, mutta maku on kuitenkin hyvä, tosin mistäpä tiedän vaikka sammakonkutukin maistuisi hyvälle. :) Tähän tuli siis 3 rkl chiasiemeniä ja 2,5 dl mantelimaitoa, sekä laitoin mausteeksi aitoa vaniljaa, ehkä noin 1 tl. Noin 10 min annoin turvota ensin ja sekoitin uudestaan ja sitten se oli yön jääkaapissa. Varsin helppoa, herkullista ja terveellistä. Makeammasta pitävän kannattanee makeuttaa annosta, mutta minulle riittää vallan mainiosti marjojen oma makeus.

maanantai 10. maaliskuuta 2014

Karppileipää dieettiin avuksi

Tämä talvi on kyllä ollut melko lailla haastava urheilun suhteen; flunssaa toisen perään on tullut kärsittyä. Nyt juuri olen tästä viimeisimmästä selviytymässä ja tänään taidan uskaltaa kevyesti käydä liikkumassa. Pari kuukautta sittenhän minulla todettiin hieman yllättäenkin kilpirauhasen vajaatoiminta, joka sekin lienee aiheuttanut erinäisiä juttuja fysiikkaan, osittain nuo flunssatkin varmaan ovat päässeet tarttumaan sen vuoksi. Nyt toivottavasti sairastelut on sairasteltu ja tässä saisi edes useamman kuukauden pätkän treenailla kunnolla.

Olen nyt pari viikkoa elellyt melko tarkalla dieetillä, ajatuksena syödä terveellisemmin ja mahdollisesti hieman muokkailla kehon koostumusta vähärasvaisemmaksi. Ajatuksena on vähän mittailla itseäni, kokeilla omia rajoja ja sitä, mihin pystyn. Pääperiaate on tietysti, että saisin energiaa vähemmän mitä kulutan, toiseksi proteiinien määrä on suuri ja hiilihydraattien melko pieni. Haasteena tuntuu lähinnä olevan se, että tulisi syötyä tarpeeksi ja lisäksi leipää hieman kaipaan silloin harvoin jos pääsee nälkä yllättämään. Siksipä tein taas eilen ns. karppileipää, eli hyvin vähähiilihydraattista versiota leivästä, jossa paljon proteiinia ja hyviä rasvoja siemenistä.

Reseptin tähän olen saanut joskus ehkä jo jokunen vuosi sitten ystävältäni (kiitos Henna).


Sekoita nämä keskenään kulhossa hyvin vatkaten vispilällä:
2 kananmunaa
2 rkl rahkaa
ripaus suolaa

Sekoita kuivat aineet keskenään:

2 tl leivinjauhetta
2 tl psylliumia
1,5 dl mantelijauhoja
3 rkl leseitä (käytän itse ruisleseitä)
1 dl juustoraastetta
1 rkl seesaminsiemieniä
1 rkl pellavansiemeniä (rouhetta)
1 rkl auringonkukansiemeniä

Lisää kuivat aineet nesteeseen ja annostele lusikalla pellille 6 leipäseen, levittele litteämmiksi. Paista 225 asteessa noin 15 min, meillä kiertoilmauunissa paistoin 190 asteessa reilun 10 minuuttia.

Käytin tällä kertaa 5% Polar juustoa tähän ja rasvatonta rahkaa, tällöin yhden leipäsen kalorimääriksi laskin 150, proteiinia yhdessä leivässä on noin 11g, hiilihydraatteja alle 4 g ja rasvaa noin 11g. Hyvin tällainen korvaa kuitenkin sen leivän syömisen iltateen kanssa ja on vieläpä hyvän makuistakin. :)

tiistai 11. helmikuuta 2014

Sokeriton ja jauhoton porkkana-kookoskakku

Nyt löytyi leivonnainen, jota saa hyvällä omatunnolla syödä terveellisenä. Viljaa siihen ei tule ja makeutus tulee banaanista ja taateleista. Ohjeen löysin samasta blogista, mistä aamiaismuffinienkin ohje on, hieman muunsin esim. korvaamalla vaniljauutteen vaniljajauheella. Pidän itse kakun mausta; jos banaanista ei pidä, niin sitten tästä ei ehkä tule suosikkia. Oikein maittavasta ja kätevästä aamupalastakin tämä kakku käy. Leipominen sinällään on myös hyvin yksinkertaista, mitään ei tarvitse vatkata, ainekseen vaan sekaisin ja paistumaan. Teen itse tätä tupla-annoksena, kerralla kaksi vuokaa, jotta saa sitten säästelemättä syödä. :)





Porkkana-kookoskakku

Sekoita keskenään kuivat aineet:
2,5 dl mantelijauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl vaniljajauhetta
reilu ½ dl kookoshiutaleita
reilu ½ dl hasselpähkinärouhetta

Sekoita toisessa kulhossa:
2 kananmunaa
4 rkl oliiviöljyä (tai kookosöljyä tai rypsiä)
2 keskikokoista banaania, muussattuna

Sekoita kuivat aineet ja nesteet keskenään.

Lisää joukkoon:
1,25 dl aurinkokuivattuja kivettömiä taateleita, pieneksi siivuttuna (laskin, että tuo määrä on noin 10 taatelia)
1,25 dl porkkanaa reiluna raasteena (käytännössä 1 keskikokoinen porkkana)

Kaada taikina voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan ja paista 180 asteessa 35-40 min.

Tässä vielä kuva aineksista, siitä vähän näkee millaisina paloina taatelit ja porkkanaraaste ovat:

Alkuperäisessä ohjeessa tuohon laitetaan karpaloita, mutta niitä nyt ei meillä ollut, eikä ollut puolukoitakaan, jota ehkä olisi voinut kuvitella korvaavaksi. Hyvää tuo on ilmankin. Taatelit voinevat olla ihan normaalejakin taateleita, itse pidän noista aurinkokuivatuista luomuista jo siksi, että ovat kuivempia ja niitä on kivempi käsitellä.

tiistai 21. tammikuuta 2014

Itse tehty mysli

Mysli on yksi minun aamiaissuosikkejani. Ongelmana kaupasta ostetuissa mysleissä on monesti se, että ovat minun makuun liian sokerisia ja monesti kuivia. Tai sitten seassa on jotain sellaista, mistä en pidä yhtään. Olen jo aika pitkään tehnyt itse myslin, ja tällöinpä siitä saa juuri sellaista kuin haluaa. Varsin helppoakin tuo myslin tekeminen on ja vaihtelua saa kätevästi aikaan vaihtamalla/lisäämällä ainesosia. Mielestäni parasta tässä myslissä on paahdetun hunajan maku. Perusrunko myslille on seuraava:

3 dl kaurahiutaleita
3 dl ruishiutaleita
1 dl kauralesettä
1 dl ruislesettä
1 dl kurpitsan siemeniä
1 dl auringonkukan siemeniä
1 dl hunajaa

Hiutaleet ja siemenet sekaisin kulhossa ja sitten lopuksi hunaja. Vaatii jonkin verran pyörittelyä, että saa hunajan mahdollisimman hyvin levitettyä tasaisesti joka puolelle. Levitetään leivinpaperille uunipellille ja paahdetaan uunissa 200 asteessa noin 15 min. Pari kertaa kannattaa käännellä paahtamisen aikana, niin paahtuu tasaisesti. Tässä kuvat ennen ja jälkeen paahtamisen:



Kuten huomaa näin huonostakin kuvanlaadusta, että tuo väri muuttuu kauniiksi paahtaessa, ja sitä kannattaakin tarkkailla kun tätä tekee. Paahtamisen kanssa kannattaa olla tarkkana ja seurailla koko ajan, helposti voi nimittäin kärähtää (kokemusta on).

Sitten kun mysli on jäähtynyt, lisäilen yleensä aina rusinoita sekaan ja toisinaan myös muita kuivattuja hedelmiä. Esim. pakastekuivattu mansikka on oikein herkullista mysliin. Noita muitakin aineksia voi hyvinkin varioida, esim. käyttää eri siemeniä tai niiden tilalla pähkinöitä, olen myös käyttänyt leseiden sijalta vehnä- ja ruisrouhetta ja ruishiutaleiden sijaan laitan 4-viljan hiutaleita, jos niitä on kaapissa. Eli luovuutta vaan kehiin, minusta tärkeintä on tosiaan tuo hunaja ja uunissa paahtaminen.

tiistai 14. tammikuuta 2014

Savulohipiirakka

Muistaakseni nimellä Välimeren tonnikalapiirakka olen löytänyt tämän ohjeen googlettamalla ja pienin muunnoksin tätä sitten tehnyt jo pitkän aikaa tonnikalaversiona. Nyt kuitenkin halusin kokeilla miten toimii savulohitäytteellä, ja näin saaden aikaan taas hitusen ekologisemman ruoan; tonnikalahan kun ei siinä mielessä paras vaihtoehto ole. Ja tämä savulohi mitä nyt käytin, on täällä lähiseudulla valmistettua ja kasvatettua lohta, joka ei ole kasvanut antibioottiliemessä tms. Ostin kalaa Vesalan luomu- ja lähiruokakaupasta, mistä nyt tulee ostettua aika paljon muitakin tuotteita toki.

Olen ajat sitten tykästynyt tuohon reseptiin siksi, että tuo pohja on äärimmäisen helppo ja nopea tehdä, ja jauhoja vaihtamalla siitä saa aina vähän eri makuista. Yleensä nakkaan vähän kaikenlaisia jauhoja sekaan, olen käyttänyt kauraa, sämpyläjauhoja ja ruisjauhojakin. Nyt laitoin täysjyvävehnäjauhoja ja grahamia, kun niitä oli sopivasti pusseissa sen verran jäljellä. Pääasia, että tuo jauhojen kokonaismäärä on suurin piirtein vakio. Olen myös tällä samalla pohjalla tehnyt kinkkupiirakkaa.


Pohja:

3,5 dl jauhoja
1 dl juoksevaa beceliä
1 tl leivinjauhetta
½ tl ruususuolaa
0,75 dl vettä

Sekoita (lusikka riittää) jauhot, leivinjauhe ja becel, lisää sen jälkeen vesi. Taputtele piirakkavuokaan, myös reunoille (vuokaa ei tarvitse voidella, taikina ei tartu kiinni, ei myöskään käsiin).

Täyte:

2-4 valkosipulinkynttä (tai puolikas yksikyntinen, kuten minulla tässä)
1 iso / 2 vähän pienempää sipulia
ehkä n. 300g lämminsavulohta (tonnikalaa menee 1 purkki, arvioin silmämääräisesti vastaavan määrän lohta)
mustapippuria
pari tomaattia
2,5 dl kauramaitoa (tai tavallista maitoa tms.)
2 kpl kananmunia
pari rkl tomaattipyrettä (silmämääräinen arvio taas)
loraus kasvisliemifondia
juustoraastetta

Kuullota melko pieneksi pilkotut sipulit ja valkosipulit hyvin pannulla, lisää pilkottu kala, mausta mustapippurilla (tai tietysti millä itse kukin haluaa, tähän mielestäni riitti pelkkä pippuri) ja levitä seos piirakkapohjalle. Siivuta tomaatti ohueksi ja lado täytteen päälle. Sekoita maito, kananmunat, tomaattipyre ja fondi, kaada täytteen päälle. Ripottele päälle juustoraastetta oman mielen mukaan. Paista 200 asteessa noin 35-40 min. Vähän aikaa jäähdyttelyä ja eikun syömään!


lauantai 11. tammikuuta 2014

Terveellisemmät vohvelit

Tuli jostain syystä tässä yhtenä päivänä mieleen vohvelit ja päätin sitten tutkia jonkin vähän perinteistä terveellisemmän reseptin mahdollisuuksia. Testasin ensin kaurapohjaisia ja enemmän ja vähemmän soveltelin itsekseni reseptiä. Lopputulos ei ollut pahan makuinen, mutta koostumus oli kyllä kuivakka, varsinkin kun meillä ei edes ollut mitään hilloa laittaa vohveleiden päälle. Eilen testasin sitten rahkapohjaista reseptiä, ja näistä taisi tulla "keeper", eli olivat hyviä ja koostumuskin oli vallan mainio. Originellia reseptiä en enää muista mistä sen löysin, kun kirjasin vaan kokeiluni suoraan itselle ylös.

Rahkavohvelit (n. 8 kpl)

2 kananmunaa
1 prk rahkaa (Pirkka mieto rasvaton)
4 dl maitoa (tai kauramaitoa tai vaikkapa vettä)
1,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl ruususuolaa (tai tietysti ihan tavallinenkin käy)
reilu 1 tl sokeria

vajaa 0,5 dl öljyä

Riko munat, lisää rahka ja maito ja sekoita. Lisää kuivat aineet ja annan turvota vartin verran, lisää vasta sitten öljy ja paistele menemään.

Taikinasta tuli melko jankkia, ja kauhalla sen aina vohvelipannulle kippasin. Oikein tuhteja ja makoisia näistä tuli, kivasti ruis maistuu. Kovin montaa ei kerta kaikkiaan jaksa syödä, vaikka hyviä olivatkin. :)

lauantai 4. tammikuuta 2014

Pulled pork

Nyt pääsi joulunalus- ja joululomakiireet yllättämään, ja jäi sitten bloginkin päivittäminen tekemättä. Ruokaa sentään on tullut tehtyä montakin kertaa tällä välin. Urheilut ovat olleet vähän niin ja näin, kun flunssia on tähän noin pariin kuukauteen mahtunut useampi satsi. Aina noin viikon verran on välissä saanut treenattua ja sitten taas on iskenyt lievä flunssa, parhaillaan yritän selvitä tästä kolmannesta. Nyt täytyy vaan malttaa lepäillä ja toivoa, että sairastelut tältä talvelta olisivat tässä.

Haluaisin kertoa sellaisesta asiasta kuin Crockpot-haudutuspata. Joulupukki jo vähän ennakkoon joulukuun alussa meille sellaisen lahjoitti ja ollaan muutaman kerran sitä tässä kokeiltu. Ihan ehdoton suosikki tuosta meille tuli, varsin kätevä erityisesti lihan hitaaseen kypsentämiseen. Ollaan tähän asti tuolla kokeiltu valmistaa nyhtöpossua, jauhelihabolognesea ja kalakeittoa. Ideahan tuossa on tosiaan pitkään hauduttaminen, ja mehevyys säilyy silti hyvin ruoassa kun se on padassa kannen alla. Ja sinällään huoleton, kun sen voi huoletta jättää esim. työpäivän ajaksi porisemaan, ei tarvitse pelätä ylikiehumista tms. Nyhtöpossu eli pulled pork on aivan mahtava liharuoka, jonka nimi taitaa tulla siitä, että liha kypsennetään niin hyvin, että lihan voi haarukoilla riipiä palasiksi. Tältä se riivitty possu sitten näyttää:

Ja toisessa kuvassa sitä on sitten paahdetun ruispaahdon välissä kebab-kastikkeella höystettynä, kyljessä porkkana-punakaalisalaattia. Ja oli hyvää! Tuosta pulled porkista löytyy googlettamalla vaikka kuinka paljon ohjeita, ja netin ohjeita vähän yhdistelemällä mekin omamme sitten tehtiin. Näin se tehtiin:

Noin 2kg possun kassleria, johon hierottiin pintaan mausteseosta (koko mausteseos ei mene tuohon pintaan):

1 rkl valkosipulijauhetta
1 rkl sipulijauhetta
1 rkl chilijauhetta
1 rkl cayennepippuria
1 rkl Ruususuolaa
1 rkl paprikaa
1 rkl jauhettua mustapippuria
reilu 1 dl intiaanisokeria.

Sitten pilkoimme muutaman sipulin ja valkosipulin kynnen haudutuspadan pohjalle, minkä päälle tuo maustettu kassler ja jokunen desi vettä ja pieni loraus vasikanfondia. Sen jälkeen annettiin olla miedolla lämpöasetuksella yön yli padassa. Lihaköntti sitten foliokääreeseen hetkeksi hautumaan, millä välin siivilöitiin liemi talteen ja sipulit sitten vuokaan, johon nakattiin liha ja riivittiin sekä laitettiin vähän talteen otettua lientä kosteuttamaan. Ripoteltiin tuota jäljelle jäänyttä mausteseosta sitten siihen vielä makua antamaan. Näinkin yksinkertainen sapuska se oli, ja saatiin syödä kahteen pekkaan monta päivää. :) Toisella kerralla kun tätä tehtiin, niin kaverini teki oikein maittavan kastikkeen liemestä, lisäämällä siihen kermaa ja vehnäjauhoja suurusteeksi.